Γιατί να επιλέξουμε βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος στο οικογενειακό τραπέζι, από τα φρούτα και τα λαχανικά, μέχρι και το κρέας. Ποια όμως τρόφιμα θεωρούνται βιολογικά προϊόντα και ποιες οι διαφορές τους με τα συμβατικά;

Βιολογικά προϊόντα της γης
Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από την καλλιέργεια της γης, με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, τοξικών φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων. Η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται με την εύρεση του προβλήματος και την επίλυσή του με φυσικές μεθόδους και οργανικά λιπάσματα. Για να μπορέσει να χαρακτηριστεί μία έκταση, ως κατάλληλη για βιολογική καλλιέργεια, χρειάζεται περίπου ένας χρόνος εντατικών ελέγχων στο νερό και στο έδαφος.

Βιολογικό κρέας
Στην βιολογική κτηνοτροφία, σε αντίθεση με την συμβατική, που τα ζώα είναι στοιβαγμένα σε μικρούς και κλειστούς χώρους ακόμη και με λάμπες, ώστε να μπερδεύονται και να τρώνε και τη νύχτα. Προβλέπεται μόνιμη πρόσβαση σε υπαίθριους βοσκότοπους, αλλά και άνετο εσωτερικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, στην εκτροφή των αγελάδων, απαιτούνται 6τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και 4.5τ.μ. σε εξωτερικό. Στα κοτόπουλα, απαιτείται χώρος τουλάχιστον 4τ.μ..

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο δείχνει τη διαφορά της βιολογικής και της συμβατικής εκτροφής είναι οι μέρες εκτροφής των πουλερικών. Στην βιολογική εκτροφή ζουν 82 ημέρες, ενώ στην συμβατική μέχρι 38. Οι τροφές, τις οποίες καταναλώνουν πρέπει να είναι πιστοποιημένες ως βιολογικές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιέχουν αυξητικά ή άλλου είδους ορμόνες.

Γιατί να επιλέξω βιολογικά
Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν καθαρή τροφή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Έχουν υψηλή διατροφική αξία. Γεύση όπως τα τρόφιμα που τρώγαμε από τη γιαγιά στο χωριό, αφού συλλέγονται όταν είναι ώριμα, με όλες τις γευστικές αξίες. Έχουν εγγύηση γνησιότητας, γιατί ελέγχονται και πιστοποιούνται από εγκεκριμένους οργανισμούς, που δίνουν τη σφραγίδα τους μόνο στα γνήσια βιολογικά προϊόντα. Είναι πάντα φρέσκα, αφού οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Περιέχουν  περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.

Πως αναγνωρίζονται
Το καθεστώς των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που περιγράφεται στο νόμο 2092/91 και 1804/99 της Ε.Ε. Κάθε βιοκαλλιεργητής ελέγχεται από γεωπόνους στα στάδια παραγωγής αλλά και στην διάθεση των προϊόντων στην αγορά. Γεωπόνοι προχωρούν σε ελέγχους στα χωράφια, ενώ ειδικές αναλύσεις κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της τυποποίησης, πιστοποιούν ότι τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες.

Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να αναγνωριστούν από τις ενδείξεις που φέρουν στην ετικέτα τους, όπως η εμπορική ονομασία του προϊόντος και το στάδιο πιστοποίησης του, η επωνυμία, τα στοιχεία επικοινωνίας και ο κωδικός πιστοποίησης της επιχείρησης που παρασκεύασε, τυποποίησε και διακίνησε το προϊόν. Καθώς και από τα τιμολόγια αγοράς των καταστημάτων.

 

Βιολογικά Μοσχάρια

 Ελληνικό βιολογικό βόειο κρεάς, από πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες.

Βιολογικά χοιρινά

 Ελληνικά βιολογικά Χοιρινά,από πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες.

Βιολογικά Κοτόπουλα

 Βιολογικά Κοτόπουλα, από πιστοποιημένα ελληνικά πτηνοτροφεία.

Βιολογικά προϊόντα κρέατος

 Κατόπιν παραγγελίας, μπορούμε να σας προμηθεύσουμε,  Συκώτι, Πατσά και ό,τι άλλο επιθυμείτε, βιολογικής προέλευσης!